Travel articles in Finnish

 

Toiselta puolelta jokea löytyy salaisuuksia

Praha: Kun vanha kaupunki on nähty, kannattaa poiketa Holešovisen ja Letnán kaupunginosiin.

Praha tarjoaa paljon muutakin kuin turistien kansoittaman vanhan kaupungin.
Holešovicen ja Letnán kaupunginosista löytyy mielenkiintoisia putiikkeja, toreja ja taidetta – puhumattakaan kahviloista, jotka ovat kuin olohuoneita, avoinna aamusta yömyöhään ja houkuttelevat viipymään niin aamiaisen, lounaan kuin vaikka vaan lasillisen äärellä.

Retkellä Prahan Holešoviceen saa helposti pään pyörälle. Työnväenkaupunginosa on tällä hetkellä yksi Prahan mielenkiintoisimmista kohteista vieressä sijaitsevan Letnán ohella.
Jos Prahan vanha kaupunki, Stare Mesto, on jo koluttu ja turistien paljous alkaa kyllästyttää, kannattaa hypätä ratikkaan ja hurauttaa joen toiselle tutustumaan Holešoviceen ja Letnáan.
Retki kannattaa aloittaa Holešovicen markkina-alueelta, joka sijaitsee aivan joen rannassa Bubenské nábřeží -kadun varrella. Kun hyppää kyydistä pois Pražská tržnice -ratikkapysäkillä, löytää oikeaan paikkaan seuraamalla vetokärryjen kanssa liikkeellä olevia paikallisia.
Markkina-alue on jopa nimetty Prahan oudoimmaksi paikaksi. Vanhojen makasiinien välissä kaupitellaan teltoissa niin keittiövälineitä, käsilaukkuja kuin aimo annoksen huumoria vaativia boksereitakin.
Makasiinissa numero 22 on siisti ja vireä vihannes- ja hedelmätori. Viljelijöiden tuotteiden lisäksi myyntipöydillä on tarjolla niin leivonnaisia kuin hunajaakin. Herkkusuut löytävät täältä tuliaisia kotiin.

Torilta matka jatkuu syvemmälle työläiskaupunginosan kaduille. Tusarova- ja Dělnická -katujen välissä on yksi Holešovicen kätketyistä helmistä, Vnitroblock.
Vanhaan tehtaaseen kunnostettu paikka yhdistää sekä kaupan että kahvila-ravintolan ja sisäänkäynti löytyy, kun etsin porttikongin pielestä mustavalkoista graafista maalausta, jossa lukee Vnitroblock. Täällä kannattaa syödä lounasta, ihastella kekseliästä sisustusta ja kuunnella DJ:n soittamaa musiikkia. Vessassa käyntiä ei kannata unohtaa, se on hieno kokemus.
Jos hiukoo vain vähän, Dělnická-kadun puolella sisäpihalla on hauska hampurilaisia myyvä keltainen koulubussi.

Kun jatkaa vielä eteenpäin Holešoviceen, vastaan tulee katolle mahastaan kiinni jäänyt ilmalaiva.
DOX-nykytaiteen keskus Poupětova-kadulla on vierailun arvoinen. Jos ei halua ostaa lippua vaihtuviin näyttelyihin, museokauppaan ja kahvilaan pääsee ilmaiseksi. Kaupasta löytää todella mielenkiintoisen valikoiman tuotteita, designia ja käyttöesineitä. Kahvilan terassillta voi katsella tilataideteosten lisäksi naapuritalojen kattopuutarhoihin.
DOX:n takaa Ortenovo náměstí:lta pääsee ratikka numero 12:ta kätevästi junaradan toiselle puolelle Letnáan. Jos hyppää kyydistä Letenské náměstí:lla, on vain kolmen korttelin päässä Letnán puistosta. Siellä pääsee ihailemaan kaupungin komeinta näköalaa suoraan olutlasin ääreltä terassilta.
Puisto on täynnä elämää, koirat juoksevat vapaana, kaupunkilaiset paistattelevat päivää ruohikolla ja lapset leikkivät leikkipuistoissa. Jos jalat eivät ole vielä liian väsyneet, kannattaa kävellä puiston joen puoleista reunaa pitkin. Illan hämärtyessä maisema vain komistuu hetki hetkeltä kun kaupungin valot syttyvät.

  • Mielenkiintoisia kahviloita ovat esimerkiksi: Cafe Letka osoitteessa Letohradská 44, Café Jedna Veletržní palác-taidemuseon alakerrassa, asuintalojen keskellä oleva The Farm osoitteessa Korunovační 17 sekä Vnitroblock osoitteessa Tusarova 791/31

Artikkeli on julkaistu 27.5.2018 Keskisuomalaisessa


 

Liika on liikaa turismissakin

Supersuositussa turistikohteessa kärsivät ennen pitkää niin asukkaat kuin matkailijatkin.

Sanna Kuitunen
Turistiryhmä toisensa jälkeen purkautuu busseista tsekkiläisen Český Krumlovin vanhan kaupungin reunalla. Vielä ei ole edes kovin sesonkiaika, mutta silti puoleen päivään mennessä kujilla kävely alkaa olla vaikeaa.
Turisteista suurin osa on aasialaisia ja he ovat tulleet kaupunkiin päiväretkelle. Český Krumlovia mainostetaan Euroopan parhaiten säilyneenä keskiaikaisena kaupunkina.
Suosiolla on kääntöpuolensa. Kaupungin kadut ovat täynnä matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Tavallinen ruokakauppa löytyy vasta vanhan keskustan ulkopuolelta, sillä asukkaat ovat paenneet vanhasta kaupungista liian korkeiden hintojen takia.
Český Krumlovissa vierailee arvioiden mukaan pari miljoonaa matkailijaa vuodessa. Asukkaita siellä on noin 13 000. Český Krumlovin kaltaisia kohteita löytyy yhä enemmän eri puolilta maailmaa.
– Jos kohteessa on liikaa matkailijoita, kärsivät kaikki ennen pitkää: niin asukkaat kuin matkailijatkin, sanoo matkailun ja palveluiden asiantuntija Mari Holopainen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Monissa kohteissa eri puolilla maailmaa liian suuret turistimäärät hankaloittavat jo asukkaiden perusarjen sujuvuutta. Metelin ja ruuhkien lisäksi puhdasta vettä ei välttämättä ole tarjolla riittävästi ja jätehuolto toimii tehottomasti.

Syitä siihen, miksi jokin kohde nousee supersuosituksi, on monia. Joissakin vetovoima perustuu luonnon erityisyyteen tai historiallisiin paikkoihin. Toisissa kiinnostuksen kohteena on turisteja varten rakennettu ympäristö, kuten Disney-puistoissa.
– Joskus suosioon voi riittää vain kuuluisan elokuvan kuvauspaikkana toimiminen tai hintojen lasku. Suosituimmille kohteille yhteistä on erityisen vetovoimatekijän lisäksi helppo saavutettavuus, Holopainen kertoo.
Hän nostaa esimerkiksi Ranskan, joka on vuosi vuoden jälkeen listattu Euroopan kärkikohteeksi.
– Ranskalla on seitsemän naapurimaata ja erittäin hyvät kulkuyhteydet kaikkialle.

Viime vuosina monessa suositussa turistikohteessa on noussut vastarintaa. Palman kaupungissa Mallorcalla paikalliset ovat järjestäneet mielenosoituksia. Palmassa päätettiin aivan hiljattain alkaa rajoittaa turistien määrää. Sama on tehty monessa muussa kohteessa.
– Myös aukioloaikoja on rajoitettu tai alueita on suljettu kokonaan. Jotkut kaupungit ovat lainsäädännön avulla kieltäneet esimerkiksi yksityisasuntojen vuokrauksen matkailijoille tietyillä alueilla tai muuttaneet vuokraamisen luvanvaraiseksi, Holopainen kertoo.
– Ikävä kyllä monessa paikassa toimenpiteitä on herätty miettimään vasta ongelmien tullen, ei ennakoiden vuoropuheluna kaupunkiorganisaation, matkailualan toimijoiden ja asukkaiden välillä.

Miten matkailija voi vaikuttaa?
Valitse vaihtoehtoisia kohteita huippusuosittujen kohteiden sijaan. Muista myös lähikohteet.
Matkusta sesongin ulkopuolella.
Valitse vastuullinen matkanjärjestäjä.
Käytä paikallisia palveluita ja kunnioita paikallisten ihmisten tapoja.
Älä tuhlaa vettä ja energiaa.
Vältä eettisesti epäilyttäviä palveluita: esimerkiksi kulttuurin hyväksikäyttö väärällä tavalla tai eläinten epämääräinen kohtelu.
Jos haluat vaikuttaa aktiivisemmin, voit maksaa vapaaehtoisia haittamaksuja tai tukea rahallisesti tai työpanoksella yrityksiä tai järjestöjä, jotka puhdistavat luontoa, tiedottavat ja kouluttavat vastuullisuuteen. Suomessa toimii esimerkiksi http://www.reilumatkailu.fi

Artikkeli on julkaistu 16.12.2018 Keskisuomalaisessa


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.